Get Adobe Flash player

Kada se govori o pijaci u Kraljevu, mnogim starim Kraljevčanima je pred očima ona pijaca sa početka 20. veka koja se nalazila u samom centru grada (gde je sada trg i čuveni spomenik borcima iz Prvog svetskog rata).

Ta pijaca je bila centralno mesto svih događanja u Kraljevu—od trgovine stokom i poljoprivrednim proizvodima, a samim tim i postavljanja tadašnje varošice na centralno mesto za razmenu svih vrsta robe u Srbiji, do mesta za okupljanje tadašnje intelektualna elite po čuvenim kraljevačkim kafanama koje su opasavale ovaj prostor.

stara-pijaca-BW

Vreme je, međutim, odradilo svoje, pa se polovinom prošlog veka ukazala potreba za izmeštanjem pijace na neko drugo mesto, a to je upravo sadašnja pozicija J.K.P. “Pijace”, opet u gradu, ali ne u samom centru, već kod ibarskog mosta-na putu koji povezuje južnu Srbiju (Trstenik, Kruševac, Niš) sa severnom (Kragujevac, Beograd, Novi Sad).

Samim tim i kapacitet ovakve jedne pijace je morao biti daleko veći od pređašnjeg, pa se danas pijaca u Kraljevu prostire na preko 4 hektara korisne površine.

5  retusirana

Preduzeće „Pijaca“ je osnovano 28.04.1952. godine, a u  decembru 1995. godine  prevedeno u Javno preduzeće.

Delatnost:

  • uređivanje i održavanje pijace
  • parking usluge
  • menjačnica

U sastavu J.K.P."Pijaca" Kraljevo nalaze se tri pijace i to :

  • Gradska pijaca,  ul. Beogradska 42E

IMG_6726

  • Pijaca "Borjak",  ul. Vojvode Stepe

IMG_7065

  • Pijaca u Mataruškoj Banji

2011-03-26 09.30.55